2015. augusztus 19., szerda

A foltos hajhullás diagnosztizálása

diagnózist orvos (bőrgyógyász) állítja fel, aki sok esetben már szemrevételezéssel is meg tudja ezt állapítani. A bőrgyógyász a kivizsgálások során szövetminta vizsgálatot is kérhet, ha úgy ítéli meg, hogy az a diagnózis felállítását ez elősegíti.

A haj foltokban történő kihullásának kivizsgálása a kezelő orvos segítségével az alábbi területeket érint(het)i. 
Szinte minden esetben góckutatással (pl. mandula, fog) kezdődik a vizsgálat, mert a szervezetben lévő gyulladás is okozhatja a haj foltokban történő kihullását. A kivizsgálásnak általában része egy teljes vérképelemzés (vas, cukor, vesefunctio, májenzimek, stb.). A szakorvosi vizsgálatok keretében általában a nőgyógyászati, fogászati és fül-orr-gégészeti vizsgálatokra kerül sor. A belgyógyászaton végzik a célzott gastroenterológai vizsgálatokat, ahol kizárható a lisztérzékenység, illetve a szintén autoimmun Chron betegség. Az infektológus szakorvos az esetleges belső fertőzéseket és gyulladásokat tudja vizsgálni. Immunológiai konzultáció esetén kérhető vérvizsgalat és egy részletes ellenanyagszűrés. (A felsorolás nem teljeskörű. A kezelőorvos minden esetben az egyén kórelőzménye alapján mérlegeli a szükséges vizsgálatokat.)   

Amennyiben nem találni más okot a foltok megjelenésének hátterében, akkor a foltos hajhullás hátterében elképzelhető, hogy egy autoimmun folyamat áll. 

via elethajnelkul.blogspot.hu (részletes információ ITT található)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése